Adegems Nieuws

De Week van Pol Veirman

Vijftiende jaargang - n° 737 - Week 2 : van 7 tot 13 januari 2018 Archief…

HET NIEUW JAAR BEGON MET EEN STROOMPANNE

Het was nog geen 3 uur op 1 januari, of Adegem-Dorp had de eer om de eerste stroompanne in 2018 te beleven.

Gelukkig bleef het aantal woningen dat door de stroompanne getroffen werd zeer beperkt. In de kerk was er slechts op één plaats stoom en het horloge op de kerktoren stond stil.

Rond 8 uur was een team van Eandis ter plaatse om de panne op te sporen en te herstellen. Het moet blijkbaar een serieuze panne geweest zijn, want het was bijna 16 uur toen er opnieuw overal stroom was.

In de loop van de week zijn mensen van Eandis nog terug geweest om de herstelling verder af te werken.

DE ZANDRING KLONK OP EEN VOORSPOEDIG 2018

DE ZANDRING KLONK OP EEN VOORSPOEDIG 2018
Op Driekoningen klonken de inwoners van de Ringbaan, Zandakkers en Blekkersgat op het nieuwe jaar.

Met een welkomstapplaus voor de nieuwe inwoners van de wijk werd zaterdagavond de nieuwjaarsreceptie van de Ringbaan, Zandakkers en Blekkersgat officieel geopend.

Kathelijn Vermeulen, voorzitter van het buurtcomité, blikte tevreden terug op het voorbije jaar. De vaste wijkactiviteiten deden het goed en ook de nieuwe activiteiten vielen in de smaak van de bewoners.

Het zwaar verkeer en de hoge snelheden die door auto's in de wijk ontwikkeld worden blijven volgens voorzitter Vermeulen ook voor 208 een aandachtspunt.

Om zowel de politie als de gemeente te bewijzen dat er wel degelijk zwaar verkeer door hun straten rijdt vroeg de voorzitter de mensen om, als zij een zware vrachtwagen door hun straat zien rijden, die te fotograferen en de foto aan het buurtcomité over te maken.

De voorzitter hoopt dat de aanleg van het nieuw industrieterrein er zal voor zorgen dat het zwaar verkeer zoals beloofd uit de Zandring gebannen wordt.

Zoals beloofd hield de voorzitter het kort zodat de mensen gezellig verder konden bijpraten.

ST ANNAKASTEEL KRIJGT NIEUWE TOEKOMST

ST ANNAKASTEEL KRIJGT NIEUWE TOEKOMST
Eddy Reniers was samen met zijn moeder de laatste bewoner van het St. Annakasteel.

Rond 2000 waren er in Maldegem mensen die pleitten voor de sloop van het St. Annakasteel. Dat kasteel werd rond 1860 gebouwd op de site waar in 1273 een hospitaal voor de armen was opgericht.

Het gebouw werd van de sloop gered in 2004, door de erkenning als beschermd monument. Na de dood van de laatste eigenaar Frederic Dhont heeft de gemeente het gebouw en het bijhorende park aangekocht.

In het gebouw kreeg de tekenacademie, die tot dan op de zolder van het gemeentehuis zat, een nieuw onderkomen. Later heeft ook de jeugd en de Maldegemse politie er nog hun thuis gehad.

De laatste jaren stond het gebouw meestal leeg en werd het gebruikt door diensten die tijdelijk plaatsgebrek hadden. De gemeente was van plan om het gebouw in concessie te geven, maar bij gebrek aan belangstelling werd besloten om het zelf te renoveren en een nieuwe toekomst te geven.

Net voor de jaarwisseling werd het gelijkvloers van het St. Annakasteel officieel geopend. Eddy Reniers, die samen met zijn moeder de beheerder was van het kasteel en het park, was de laatste bewoner van het St. Annakasteel. Eddy, die hoogleraar werd aan de VUB, werd bij de heropening als gastspreker uitgenodigd.

ACTIVITEITEN
Burgemeester Marleen van den Bussche schetste tijdens de opening in het kort de uitgevoerde werken. Zij stond ook stil bij de toekomst van het St. Annakasteel.

Dat zal door de gemeente onder meer gebruikt worden om er recepties in te organiseren. Daarnaast kunnen ook Maldegemse organisaties het gelijkvloers reserveren om activiteiten in te organiseren.

Over wat er in het gebouw toegelaten is en hoe het gereserveerd worden kan informatie bekomen worden bij het UIT-loket in het gemeentehuis.

WESTEINDESTRAAT WORDT GEDEELTELIJK FIETSSTRAAT

WESTEINDESTRAAT WORDT GEDEELTELIJK FIETSSTRAAT
Momenteel voelen de fietsers zich in het grootste deel van de Westeindestraat niet veilig. Daar komt verandering in.

De gemeente wil dit jaar werk maken van het heraanleggen van de Westeindestraat. Bij het opmaken van de plannen is vooral aan de veiligheid van fietsers en voetgangers gedacht.

De voetpaden worden aangelegd op de wettelijke breedte. Het gedeelte van de Westeindestraat tussen het gemeentehuis en het kruispunt met de Vakekerkweg zal zo uitgewerkt worden dat het een fietsstraat wordt: de auto's mogen er ook doorrijden, maar als er fietsers zijn moeten zij er achter blijven.

In het volgende gedeelte komen er verhoogde fietspaden en in het laatste gedeelte komen er fietssuggestiestroken waarop, zoals in de Kallestraat in Adegem, niet geparkeerd mag worden.

Voordat er met de aanleg van de nieuwe riolering en de voet- en fietspaden wordt begonnen krijgen de maatschappijen van de nutsleidingen de tijd om de nodigde aanpassingswerken uit te voeren. Alle hinderlijke palen moeten van de voetpaden verwijderd worden.

Omdat de werken zich over een grote afstand uitstrekken zal er in fazen gewerkt worden. Daardoor zal zowel voor de inwoners van de straat als voor het verkeer de hinder beperkt zijn.

Verwacht wordt dat de werken tot in 2019 zullen duren.

STUUR KEURINGSBEWIJS VAN AANSLUITING OP RIOLERING TIJDIG BINNEN

In het kader van de Europese wetgeving heeft Maldegem een plan opgesteld om waar het praktisch mogelijk is een dubbel rioleringsstelsel aan te leggen.

In de straten waar de nieuwe riolering wordt aangelegd moeten de mensen die er wonen op het net aansluiten. Op hun eigendom moeten zij er voor zorgen dat hun afvalwater en regenwater gescheiden worden. Zij kunnen daarvoor advies krijgen van Aquafin.

Het afvalwater en het regenwater moeten afzonderlijk op het openbaar net worden aangesloten, tenzij men zijn regenwater zelf gebruikt.

Iedere aansluiting moet gekeurd worden. Het bewijs van keuring moet aan de gemeente worden overgemaakt. Op basis van die bewijzen krijgt de gemeente subsidies van de hogere overheid.

De mensen worden daarover vooraf op informatievergaderingen ingelicht. Wie niet tijdig aansluit of niet tijdig zijn keuringsbewijs instuurt krijgt een belastingaanslag van 1.500 euro.

Momenteel zijn er drie Span-projecten waarvan de aansluitingen al moesten gedaan zijn. De mensen die daar om een of andere reden nog geen gevolg hebben aan gegeven of die hun bewijs van keuring van de aansluiting nog niet hebben binnengestuurd hebben van de gemeente een uitnodiging tot het betalen van deze belasting gekregen.

Zij kunnen verzet aantekenen bij het college van burgemeester en schepenen.

FORSE DALING VAN DE WERKLOOSHEID

Volgens de VDAB waren er in november 2017 in onze gemeente nog 513 werkzoekenden. Dat is een daling met 10,3% in vergelijking met november 2016.

Bij de werkzoekenden waren er 272 mannen en 241 vrouwen. Onder de werkzoekenden waren er 91 jonger dan 25 jaar, 222 zaten in de leeftijdscategorie van 25 tot 50 jaar en de overige werkzoekenden waren ouder dan 50 jaar.

Met zijn daling van 10,3 procent doet onze gemeente het beter dan het Oost-Vlaams gemiddelde (l,8%) en het Vlaams gemiddelde (6,5%).

Voor schepen van tewerkstelling Valerie Taeldeman zijn deze cijfers een opsteker: zij bewijzen dat de bedrijven in onze gemeente vertrouwen hebben in de toekomst en tot aanwervingen overgaan.

Het beste voorbeeld daarvan is IML Verstraete op het Vliegplein. Daar kwamen vorig jaar meer dan 60 mensen in dienst en ook voor dit jaar staan er nog verschillende aanwervingen op het programma.

STUDEREN IN DE BIBLIOTHEEK

Studenten die zich in alle rust samen met andere studenten willen voorbereiden op hun examens kunnen daarvoor nog tot 2 februari terecht in de Bibliotheek op de Schouwburgplaats, waar een lokaal als Blokpunt vrijgehouden is.

De studenten kunnen er iedere werkdag tussen 8 en 18u30 en op zaterdag van 9 tot 12 uur terecht.

Om het studeren aangenamer te maken is er voor de studenten, water, koffie en thee beschikbaar. Zij kunnen ook gebruik maken van markeerstiften en oordopjes.

Kijk voor meer informatie op www.maldegem.be/blokpunten.