Adegems Nieuws

De Week van Pol Veirman

Vijftiende jaargang - n° 769 - Week 34 : van 19 tot 25 augustus 2018 Archief…

POLITIE VATTE TWEE JONGE INBREKERS

In de nacht van 15 en 16 augustus liep er, even na 3 uur, een melding binnen van een inbraak in een woning en een poging tot autodiefstal in de Deisterweg in Adegem. Met de steun van de aangrenzende politiezones kon de PZ Maldegem de twee jonge daders uit Maldegem - respectievelijk 18 en 15 jaar- inrekenen.

Volgens de politie kunnen de daders gelinkt worden aan andere vroeger gepleegde feiten, waaronder diefstallen uit twee voertuigen in de Molenstraat in Adegem. De 15 jarige werd na ondervraging overgedragen aan de jeugdrechter. Die plaatste hem in een gesloten instelling. De 18 jarige dader werd voorgeleid bij de onderzoeksrechter en na verhoor onder voorwaarden vrijgelaten.

ANNETTE MARIEN STAPTE DODENTOCHT OP BIJNA GEAMPUTEERD BEEN
Maandagnamiddag toonde Annette Mariën ons het diploma dat zij kreeg nadat zij de 100 km van Bornem had afgelegd. De wandelschoenen staan al klaar voor een nieuwe uitdaging.

Annette Mariën werd 46 jaar geleden in Denemarken geboren. Zij was nog geen twee jaar toen zij met haar familie naar de omgeving van Brugge kwam wonen. Nu woont ze al meer dan 10 jaar in Onderdijke in Adegem. Dat zij vorige week met succes deelnam aan de Dodentocht in Bornem mag een klein mirakel worden genoemd. Nadat zij vorig jaar op 2 oktober door haar hond Maxim werd gebeten overwogen de artsen van het UZ in Gent aanvankelijk om haar linkerbeen te amputeren.

"Van kindsbeen af ben ik dol op honden. Ik ben nooit zonder honden geweest. Maxim heb ik als puppy gekregen van een vriendin. Hij kwam van een hondenkwekerij van bedenkelijk allooi die ondertussen gesloten is. Het was een kruising van verschillende rassen. In vergelijking met de andere honden die ik had leerde Maxim, die op het moment van de feiten ruim 70kg woog, niets bij. Wij zijn dan ook gestopt om met hem naar de hondenschool te gaan. Hij was wel een goede waker en zou nooit, ook al stond de poort open, van het hof gaan", begon Annette ons gesprek.

Maxim was een speelse hond die graag met zijn baasje dolde en bij haar in de zetel lag. Tot 2 oktober 2017 had hij nog nooit agressief gedrag getoond tegenover zijn baasje. Maar op 2 oktober zag Annette plots een andere hond, die haar niet meer als zijn baasje maar als een prooi aanzag.

"Mijn Duitse Scheper Mike was uitgebroken en liep achter de paarden. Ik achtervolgde hem en zoals gewoonlijk dartelde Maxim achter mij. Toen ik Mike in de stal stak beet Maxim mij plots in mijn been. Hoe harder ik riep dat hij moest lossen en hoe meer ik mij verzette hoe steviger zijn greep met zijn tanden werd. Toen ik mij doodstil hield verslapte hij even zijn greep. Hij maakte aanstalten om het losgekomen vlees van mijn been op te eten. Toen ben ik er in geslaagd om bij hem weg te komen", vertelde Annette verder.

De hond liet ze dezelfde dag nog inslapen. De hulpdiensten brachten Annette naar het AZ Alma in Eeklo. Toen zij daar haar wonde zagen werd ze onmiddellijk doorgevoerd naar het UZ in Gent. Na een eerste onderzoek overwogen de artsen daar om haar been te amputeren.

"Zij zijn op die beslissing teruggekomen. Omdat er ook een stukje been van mijn scheenbeen was gebeten hebben zij een stukje van mijn dijbeen genomen en op mijn kuitbeen gebracht. Weefsel van mijn dij werd op mijn kuit overgeplant.

Op mijn aandringen mocht ik na vijf weken het ziekenhuis verlaten. Aanvankelijk mocht ik mijn been niet veel bewegen. Eens ik oefeningen moest doen heb ik alle oefeningen die mijn kinesist mij oplegde maal 10 gedaan", ging Annette verder.

Weken voordat haar hond haar verminkte had zij een reis geboekt naar een skioord. Die reis heeft ze met haar ingepakt been gedaan. Skiën kon ze niet, zij is wel de skipiste opgewandeld. Het is daar dat de goudsmid uit Onderdijke besloot om deel te nemen aan de Dodentocht in Bornem.

"Alle 13.000 startbewijzen waren al toegekend, maar met een beetje hulp en geluk raakte ik toch nog aan een startbewijs. Vrijdagavond kende ik met mijn ingepakt been na 30 km mijn eerste probleem. Met rust, eten en drinken werd dat dipje opgelost. Na 60 en 70 km moest ik opnieuw een korte rustpauze inbouwen. De laatste 30 km heb ik samen met een vriendin op karakter afgelegd", besloot Annette haar verhaal.

Annette, die als voorbereiding op de Dodentocht in het buitenland twee zware GR wandelingen had gedaan, was er bij haar aankomst in Bornem van overtuigd dat zij nooit meer aan de Dodentocht zou deelnemen, maar maandagnamiddag klonk zij al genuanceerder.

Mochten er wandelaars zijn die met haar willen meestappen, dan zou ze toch nog starten in Bornem. Wandelen zit haar in het bloed. Zij moet wel nog enkele operaties ondergaan voordat haar been volledig hersteld verklaard wordt.

DE MERLAAN STELDE ZIJN KANDIDATEN, PROGRAMMA EN IDEEENBUS VOOR

DE MERLAAN STELDE ZIJN KANDIDATEN, PROGRAMMA EN IDEEENBUS VOOR
De Merlaan vatte zijn ideeënbus wel zeer letterlijk op. De bus zal de komende maanden overal te zien en te bezoeken zijn.

Er waren meer mensen die een kaartje wilden dan dat er plaatsen waren voor het eetfestijn in de zaal Dorp 56, waar De Merlaan zijn kandidaten voor de komende gemeenteraadsverkiezingen, hun programma en hun ideeënbus voorstelden.

De 27 kandidaten zijn: Marleen Van den Bussche, Dimitri de Coster, Caroline De Saer, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Joeric Van Haecke, Paola Damiani, Kurt Degryse, Jean Luc de Bruyckere, Gino Van der Jeught, Claudine Maenhout, Hannelore Cromheecke, Joyce Guidee, Peter Martens, Nele Van Deynze, Luc De Baets, Valentijn De Lille, Debby Vermeulen, Myriam Veirman, Christiaan Verstrynge, Geert Van De Wynckel, Karel Van Maele, Adelheid De Deyne, Nele Verbeke, Jonas De Pauw, Marie Christine Verplaetse en Geert de Roo.

De Merlaan wil een positief alternatief zijn voor het huidige politieke beleid. De speerpunten van hun programma voor de komende gemeenteraadsverkiezingen zijn: "Een trots en autonoom Maldegem" - "Een gezonde en solidaire samenleving" en "Ruimte en mobiliteit in alle leefkernen". Voor het volledige programma verwijzen wij naar het programmaboekje van de partij en naar hun ideeënbus, waarin alle programmapunten op grote borden staan te lezen.

"Er is mogelijkheid om tijdens het bezoek aan de ideeënbus, ideeën aan het programma toe te voegen", klinkt het bij De Merlaan.

BEVRAGING WAS MEER DAN EEN PETITIE

BEVRAGING WAS MEER DAN EEN PETITIE

Naar aanleiding van ons artikel van vorige week over de Zandring liet Piet Blomme ons weten dat het niet om een petitie tegen de mogelijke komst van sportterreinen in de omgeving van de Ringbaan gaat, maar om een stellingname in verband met de bestemmingswijziging van een deel van de gronden ten oosten van de Ringbaan.

De vraag voor of tegen de komst van voetbalvelden in de omgeving van de Ringbaan zou pas in laatste instantie bij de bevraging zijn gekomen.

VOORSTELLING N-VA KANDIDATEN TIJDENS 6DE HALF-OEST BRAADFEESTEN

VOORSTELLING N-VA KANDIDATEN TIJDENS 6DE HALF-OEST BRAADFEESTEN
Ook dit jaar nodigde N-VA Maldegem op 15 augustus iedereen uit naar zijn jaarlijks Half-Oest Braadfeest in het Oud Stadhuis. Het werd opnieuw een gezellige bedoening, waar de ribbetjes zich lieten smaken.

N-VA maakte van de gelegenheid gebruik om de namen en de plaatsen van 26 van de 27 kandidaten voor de komende gemeenteraadsverkiezingen bekend te maken.

Het zijn: Nicole Maenhout, Rudy De Smet, Peter Van Hecke, Gino Braet, Jan De Metsenaere, Maarten Bekaert, Danny Vannevel, Katleen De Kesel, Cedric De Smet, Jasminka Sys, Duncan Ryckaert, Esther Storm, Nancy De Busschere, Annemie de Clercq, Frank Ballegeer, Martin De Vlieger, Johan Vleeshouwers, Veronique Decorte, Tineke Van Kerckhove, Geertui Baert, Ellen Depestel, Remco Van De Veire, Greet De Bolster, Leen Boussier, Tina Rogge en Fredrik De Baets. Plaats 17 staat nog open voor een Adegemnaar.

Voorzitter Lieven Bauwens liet er tijdens het braadfeest geen twijfel over bestaan dat hij met zijn verjongd en ambitieus team klaar is om tijdens de volgende bestuursperiode bestuursverantwoordelijkheid te nemen. Hijzelf en zijn team kijken daarvoor uit naar partijen die zich, net als N-VA, als een team willen inzetten voor Maldegem en zijn bevolking.

Over het afhaken van Arnout De Lille was voorzitter Bauwens kort en duidelijk: "Wij zijn een team dat samen een project heeft uitgewerkt. Zowel het project als de samenstelling van de lijst is eerst door het bestuur en daarna door de leden met meer dan 90% van de stemmen goedgekeurd.

Als de heer De Lille meent dat hij zich niet kan vinden in ons team en ons project, dan is het best dat hij, nog voordat de verkiezingsstrijd in zijn beslissende fase is, zijn beslissing bekend gemaakt heeft", klonk het bij de voorzitter.

RODE ALGEN IN DE EDE

Na de blauwe algen in de spaarbekkens in Kleit zijn nu rode algen vastgesteld in de Ede. De gemeente heeft het provinciebestuur, als beheerder van de waterloop, verwittigd en gevraagd om te onderzoeken of de rode algen giftig zijn.

Zolang de resultaten van het onderzoek niet gekend zijn raadt de gemeente de bewoners aan om niet in contact te komen met het water van de Ede.

HERSTEL- EN ONDERHOUDSWERKEN AAN ASFALWEGEN

Nog tot eind september zullen er aan verschillende asfaltwegen in onze gemeente herstel- en onderhoudswerken uitgevoerd worden.

De volgende wegen worden aangepakt: Eibeystraat (tussen Brezendedreef en Oostdreef), Lindestraat (vanaf Urselweg tot woning nr. 65), Helle (vanaf Pot- en Zuidhoutstraat tot bocht voorbij nr. 14), Torredreef, de Grote Nieuwhofdreef, Lijsterlaan (tussen N9 en de kruising met de Beke) en de Melingstraat (tussen bocht aan nr. 1 en kruispunt Stationsstraat).

ZETDUIVELTJE BIJ ARNOUT DE LILLE

In ons artikel over Arnout De Lille vermeldden wij vorige week dat de heer De Lille bij de vorige verkiezingen (2012) 477 voorkeurstellen behaald had.

Bij nazicht van de officiële verkiezingsuitslagen hebben we vastgesteld dat de heer De Lille niet 477 maar 569 voorkeurstemmen had.

Gelieve ons te verontschuldigen voor dit zetduiveltje.