Adegems Nieuws

De Week van Pol Veirman

Vijftiende jaargang - n° 786 - Week 51 : van 16 tot 22 december 2018 Archief…

DEFINITIEVE PARKEERREGELING IN DE CANADEZENLAAN
Om meer lijn te krijgen in de verkeerscirculatie in de Canadezenlaan moesten er maatregelen komen.

Terwijl in het tweede deel van de Canadezenlaan in Adegem verkeersdrempels moesten komen om de auto's te verplichten hun snelheid te minderen, waren er met het verkeer in het eerste deel van die straat altijd problemen.

Omdat sommige automobilisten geen geduld hebben rijden ze soms gedeeltelijk op het voetpad om toch maar geen paar seconden te moeten wachten voor hun doorgang op de normale rijweg mogelijk is.

De Canadezenlaan is een druk bereden straat. Voetgangers en fietsers voelen er zich in het gedeelte voor de spoorweg niet veilig als daar druk autoverkeer is. Als er auto's geparkeerd staan kunnen twee automobilisten er elkaar niet kruisen. Dan moet in principe een van de automobilisten even wachten tot zijn doorgang veilig kan verlopen.

Er zijn echter regelmatig automobilisten die dat geduld niet kunnen opbrengen en die gebruik maken van het voetpad om hun weg veder te zetten.

REGLEMENT
Het regende terecht regelmatig klachten bij de gemeente, van boze inwoners (voor foutparkeerders) en van boze voetgangers en fietsers (voor gevaarlijk rijgedrag van automobilisten).

Aanvankelijk was er de regeling van het beurtelings parkeren. Die regeling werd vervangen door een reglement dat nog enkel parkeren toeliet langs de zijde van de woning met oneven nummers.

Om de klachten tegen foutparkeerders tegen te gaan werd vorig jaar een proefregeling met parkeervakken in het eerste deel van de Canadezenlaan voorgesteld. Vlot is die regelling niet verlopen. Het is voor fietsers en voetgangers nog altijd gevaarlijk in het eerste deel van de Canadezenlaan.

Tijdens de gemeenteraadszitting van donderdag 20 december wordt het probleem opnieuw besproken. Tijdens die raadzitting komt ook de parkeerregeling in het eerste deel van de Waleweg ter sprake.

RESERVATIESTROOK VERDWIJNT (NOG) NIET

Al meer dan 40 jaar leven mensen die langs het Schipdonkkanaal wonen of er eigendom hebben in de onzekerheid: hun woning of andere eigendommen liggen in de reservatiezone. Dat is de zone die gebruikt zal worden als er ooit een verbreding van het kanaal zou komen.

Er worden al jaren door actiegroepen en studiebureaus initiatieven genomen en studies gemaakt om de Vlaamse regering ervan te overtuigen om die reservatiezone af te schaffen. Tot op heden zijn al die pogingen zonder resultaat gebleven.

WIJZIGING
Nu hebben de minister Joke Schauvliege (CD&V) en Ben Weyts (N-VA) laten weten dat hun diensten alle reservatiezones hebben bekeken en dat er een belangrijke wijziging komt. Er komt geen schrapping van de reservatiezones, zoals de actiegroepen gehoopt hadden, maar een inkrimping van de zones.

In de nabije toekomst zullen de gemeentebesturen die een reservatiezone in hun gemeente hebben ingelicht worden over de versmalling van die zone. Ook de mensen die met gebouwen of grond in die zone liggen kunnen voor meer informartie tereht bij de administraite van minister Schauvliege.

CHRISTOFF EN LINDSAY IN UITVERKOCHT KERSTCONCERT

Op zondag 23 december brengen Christoff en Lindsay een van hun kerstconcerten in de Sint-Adrianuskerk in Adegem.

Voor fans van de beide artiesten en voor liefhebbers van kerstconcerten die nog geen kaart hebben voor het concert in Adegem is een verplaatsing naar Adegem op zondag overbodig: het kerstconcert is al een paar weken uitverkocht.

AFSLUITEN MIDDENBERMEN ZORGT VOOR GROTE OMWEGEN

Als de weersomstandigheden geen spelbreker worden zullen op de Expresweg alle middenbermen tussen het kruispunt met de Koning Albertlaan (niet inbegrepen) en de grens met West-Vlaanderen afgesloten worden. Tijdens de werken verloopt het verkeer in de werfzone in beide richtingen over één rijstrook. De maximumsnelheid is er 70 km/u.

Het afsluiten van de middenbermen kan grote gevolgen hebben voor de handelszaken die langs de Expresweg gevestigd zijn.

Wij reden naar een bloemen- en plantenzaak op de Expresweg. Nadat wij onze auto langs de Expresweg voorbij de afslag naar de Vakebuurtstraat parkeerden moesten wij, om terug naar Maldegem te kunnen, eerst doorrijden tot aan de afslag in Middelburg en van daar weer terugkeren naar Maldegem.

Een omweg die goed was voor meer dan 5 km!

ETIENNE NOTTEBOOM TWEEMAAL IN "GODGEKLAAGD"

ETIENNE NOTTEBOOM TWEEMAAL IN "GODGEKLAAGD"

Etienne Notteboom, die al 30 jaar de huisschrijver-regisseur is bij het AVT, is op vrijdag 18 januari en 19 januari in de Concertzolder van het LDC Oud Sint-Jozef te zien in de monoloog "Godgeklaagd".

Op vrijdag 18 januari begint de voorstelling om 14u30. Plaatsen reserveren kan via [email protected] of telefonisch op het nummer 050 40 39 22.

De voorstelling van zaterdag 19 januari is een organisatie van het AVT en begint om 19 uur. Voor die voorstelling worden enkel aan de kassa kaarten (5 euro) verkocht.