Adegems Nieuws

De Week van Pol Veirman

Zestiende jaargang - n° 790 - Week 3 : van 13 tot 19 januari 2019 Archief…

ONRUSTWEKKENDE VERDWIJNING

Sedert donderdag 10 januari omstreeks 23 uur is Jaak Perquy vermist. Hij bevindt zich vermoedelijk in de omgeving van Maldegem/Moerkerke.

Mijnheer Perquy is 1,90m groot en heeft een grijze baard. Hij draagt een rechthoekige bril.

Wie Jaak Perquy ontmoet of informatie heeft in verband met zijn verblijfplaats kan contact opnemen met de PZ Maldegem op het nummer 050 72 71 70, of bellen naar het nummmer 101.

NIEUWE GEMEENTERAAD GEÏNSTALLEERD

NIEUWE GEMEENTERAAD GEINSTALLEERD
Maldegem wordt nu bestuurd door:
Zittend: Marleen Van den Bussche, Rudi De Smet, Nicole Maenhout, Tijs Van Vynckt (secretaris), Bart Van Hulle, Peter Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville.
Eerste rij staande: Geert De Roo, Christine Verplaetse, Peter Van Hecke, Katleen De Kesel, Danny Vannevel, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk De Prest, Raf Pauwels, Wim Swyngedouw.
Tweede rij staande: Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Marten De Jaeger, Anneke Gobeyn, Koenraad De Ceuninck, Leandra Decuyper, Boudewijn De Schepper, Stefaan Standaert, Dino Lateste en Timothy De Groote.

Nadat op 14 oktober 2018 de Maldegemse kiezer de politieke kaarten door elkaar had geschud werd de nieuwe gemeenteraad maandagavond officieel geïnstalleerd. De beslissing om de installatievergadering in Den Hoogen Pad in Adegem te laten doorgaan was geen overbodige luxe: meer dan 500 mensen hebben de vergadering bijgewoond.

De stemming voor, tijdens en na de installatievergadering was niet te vergelijken met de sfeer die er zes jaar geleden heerste: toen stonden de oppositie (N-VA en Open VLD) en de CD&V/Groene meerderheid met getrokken messen tegenover elkaar. Nu ging het er bijzonder gemoedelijk aan toe. Iedereen had zich duidelijk in zijn nieuwe rol gesteld.

EEDAFLEGGING
Het was nog Koenraad De Ceuninck (CD&V), de voorzitter van de gemeenteraad tijdens de vorige bestuursperiode, die het begin van de vergadering leidde.

In zijn inleiding merkte hij op dat de Maldegemse gemeenteraad er niet vrouwvriendelijker is op geworden. Er zetelen 9 vrouwen in de gemeenteraad. Dat is 1/3 van de 27. Daarmee doet Maldegem iets minder dan het Vlaams gemiddelde. Er zijn ook 9 gemeenteraadsleden die voor het eerst als raadslid zetelen.

Na die bedenkingen liet de heer De Ceuninck de raadsleden één voor één naar voor komen om de eed af te leggen. Voor iedereen had het publiek applaus. Nadat hij zelf de eed had afgelegd gaf de heer de Ceuninck de voorzittershamer door aan de nieuwe voorzitter van de gemeenteraad, Peter van Hecke (N-VA).

Die had woorden van lof over voor zijn voorganger en wil de lijn verder volgen die door de heer De Ceuninck werd uitgetekend. Hij waarschuwde de 26 mandatarissen dat hij een voorstander is van een open debat, maar dat er grenzen zijn die niet mogen overschreden worden. "Als dat gebeurt zal ik, meestal met een kwinkslag, maar toch kordaat optreden" klonk het duidelijk.

Na de korte toespraak van de nieuwe voorzitter liet hij de nieuwe schepenen (Nicole Maenhout, Peter van Hecke, Jason Van Landschoot, Rudi De Smet en Glenn Longeville) de eed afleggen. Marleen van den Bussche legde de eed af als voorzitter van het Bijzonder Sociaal Comité. Zij is ook verantwoordelijk voor de financiën.

Omdat vanaf januari alle gemeenteraadsleden ook de Raad van het OCMW werd meteen na de installatievergadering ook de eerste vergadering van de rad van het OCMW georganiseerd. Daarin werd de raad van bestuur, de voorzitter en de leden van het bijzonder Sociaal Comité geïnstalleerd.

NIEUWE WIND
Burgemeester Bart Van Hulle (Open VLD) kreeg maandag het laatste woord tijdens het officiële gedeelte. Hij liet er in zijn toespraak geen twijfel over bestaan dat hij vast van plan is om een nieuwe politieke wind door Maldegem te laten waaien.

Hij wil meerderheid en oppositie nauw bij het beleid betrekken. Als de oppositie met een goed voorstel naar buiten komt mag de bevolking weten dat het voorstel uit die hoek komt.

Burgemeester Van Hulle wil ook streven naar een goede samenwerking met de gemeentelijke diensten. Dat is volgens hem nodig om de tijd tussen het nemen van een beslissing en de uitvoering van die beslissing in tijd te beperken.

Hij hoopt dat alle fracties in zijn beleidsvisie willen meestappen.

SCHEPENEN VERRAST OVER UITSPRAKEN OVER DE ZANDRING

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Zandring had Jan Willems, als lid van de cel Beleid van het buurtcomité, uitleg gegeven over de werken die op de inwoners van de Ringbaan, Zandakkers en Blekkersgat afkomen. Wij vroegen een reactie aan schepen van Openbare Werken Jason Van Landschoot en schepen van Sport Glenn Longeville (Open VLD). Beiden waren verrast over de gedane uitspraken.

Volgens schepen Van Landschoot worden de werken die nog op stapel staan opgelijst. Nu al uitspraken doen over de data van uitvoering is voor hem voorbarig. Schepen Longeville vraagt zich af wie het gerucht heeft verspreid dat hij voorstander zou zijn van de aanleg van de sportterreinen in de omgeving van de Ringbaan.

"Ik heb daar nog geen uitspraak over gedaan. Vorig jaar is de bestemming van die gronden gewijzigd. In die beslissing staat duidelijk vermeld wat er met die gronden mag en kan gebeuren. Daar zit sportaccommodatie niet bij", merkte schepen Longeville op.

Net als alle andere schepenen is ook hij zich nog aan het inwerken in alle dossiers waarvoor hij verantwoordelijk is.

ADEGEM KLONK OP HET NIEUWE JAAR

ADEGEM KLONK OP HET NIEUWE JAAR
Ook in de voormiddag kan een bakje frietjes lekker smaken!

Vorige week zondag waren alle Adegemnaren welkom op de nieuwjaarsdrink die door het feestcomité werd georganiseerd. Voorzitter David Storm was aangenaam verrast door de grote opkomst. Zij zijn met meer en ze zijn vroeger gekomen dan vorig jaar" klonk het tevreden. De voorzitter heeft de toespraken achterwege gelaten.

ADEGEM KLONK OP HET NIEUWE JAAR
Bij een hapje en een drankje ging het er zondagvoormiddag bijzonder gezellig aan toe op het kerkplein.

"De mensen komen niet naar hier om naar toespraken te luisteren. Zij komen naar hier om bij een hapje en een drankje nieuwjaarswensen uit te wisselen en bij te praten! Als feestcomité moeten wij er voor zorgen dat zij op tijd en stond van spijs en drank voorzien worden", legde voorzitter Storm uit.

WERKEN TUSSEN DE ZEEMAN EN TILIA

Van zowel van schepen van Openbare Werken Jason Van Landschoot als van Vlaams volksvertegenwoordiger Valerie Taeldeman (CD&V) vernamen wij dat er dit jaar belangrijke onderhoudswerken voorzien zijn op de N9 tussen De Zeeman en het WZC Tilia.

Behalve aan de rotonde aan het kruispunt Martens wordt het betonnen wegdek opgebroken en komt er een nieuwe laag asfalt boven. Het zal hetzelfde soort asfalt zijn dat gebruikt werd in de Prins Boudewijnlaan in Adegem.

Meer informatie over de werken zal later gegeven worden.

NIEUWJAARSDRINK BIJ HOND EN MEESTER

NIEUWJAARSDRINK BIJ HOND EN MEESTER

Voor de nieuwjaarsreceptie waren de leden van "Hond en Meester" zaterdagavond zonder hun viervoeters naar hun clublokaal gekomen.

Omdat hun accommodatie op gemeentegrond staat had voorzitter Norbert Deuninck het even met de schepen van openbare Werken Jason van Landschoot en schepen van Sport Glenn Longeville over kleine werken die er in de omgeving van het lokaal moeten uitgevoerd worden.

MET VEEL SUPPORTERS NAAR KRUIBEKE

MET VEEL SUPPORTERS NAAR KRUIBEKE

Zaterdag stond op het Belgisch kampioenschap Veldrijden in Kruibeke bij de Junioren met Emiel Verstrynge ook een Adegemnaar aan de start. Emiel, die als eerstejaars goede uitslagen bijeen fietst, heeft al heel wat supporters.

Van die supporters stonden er zaterdagvoormiddag 72 in Café 't Lapperken, om samen met de bus naar het BK te vertrekken om er Emiel aan te moedigen.