www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Achtste jaargang - n° 385 - Week 15 : van 10 tot 16 april 2011

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

AVT SCHONK JONGE ASIELZOEKERS WIELERTOERISTENUITRUSTING

AVT SCHONK JONGE ASIELZOEKERS WIELERTOERISTENUITRUSTING
De jonge asielzoekers uit het opvangcentrum van Eeklo reden met hun begeleiders de Ronde van Vlaanderen voor Wielertoeristen, in een outfit die hen geschonken werd door het Adegems Volkstheater.

Het Adegems volkstheater staat al jaren borg voor veel gezellige avondjes uit van toneelliefhebbers. Het gezelschap bestaat uit mensen met het hart op de juiste plaats. Diverse verenigingen die zich om sociaal zwakkeren bekommeren konden in het verleden al rekenen op financiële ondersteuning door het AVT.

Het AVT was onder de indruk van de plannen van jonge alleenstaande asielzoekers die in het opvangcentrum in Eeklo verblijven, om samen met hun begeleiders de Ronde van Vlaanderen voor wielertoeristen te rijden.

De meeste van die jongeren zijn tussen de 12 en de 18 jaar en hebben voordat zij in België aankwamen nog niet of zelden met een fiets gereden. Zij volgen les aan het OKAN van het VISO in Gent. OKAN staat voor Onthaalklassen voor Anderstalige Nieuwkomers.

In de OKAN krijgen de jonge asielzoekers gedurende 1 jaar intens les Nederlands. Tijdens dat jaar worden zij ook, rekening houdend met hun eigenheid, in onze Belgische cultuur ondergedompeld. Na dat jaar moeten deze jonge asielzoekers vlotter de lessen in het secondair onderwijs kunnen volgen of gemakkelijker terecht kunnen op de arbeidsmarkt of het sociaal netwerk.

De begeleiders waren er van overtuigd dat het rijden van de Ronde van Vlaanderen voor wielertoeristen de jonge asielzoekers zowel moreel als fysiek sterker zou maken. Voor het rijden van een dergelijke rit is echter een degelijke outfit nodig, en dergelijke aankopen zijn niet voorzien in de opvangbudgetten.

Het Adegemse volkstheater is de jonge alleenstaande asielzoekers en hun begeleiders financieel ter hulp geschoten. Dank zij die hulp verscheen het wielerteam van het opvangcentrum in Eeklo in een prachtige outfit aan de start van de Ronde Van Vlaanderen voor wielertoeristen.


FIETSERS EN AUTO'S KUNNEN WEER VLOT DOOR ADEGEM-DORP

FIETSERS EN AUTO'S KUNNEN WEER VLOT DOOR ADEGEM-DORP

Sedert vrijdag is Adegem-Dorp opnieuw volledig opengesteld voor het verkeer. Zowel de inwoners van het Dorp als de mensen die er regelmatig doorrijden zijn tevreden dat de werken die op 28 februari begonnen achter de rug zijn.

Zij zijn het er over eens dat de mensen van de firma Cocquyt - De Smet snel en goed werk hebben geleverd. Naast het herleggen van de kasseien werd er tijdens de uitvoering van de werken ook aan de fietsers gedacht.

De asverschuiving van de fietssuggestiestroken, die voor de werken onmogelijk te nemen waren voor de fietsers, zijn nu vloeiender gemaakt.


LEERLINGEN HOUTBEWERKING WERDEN EVEN MATROOS

LEERLINGEN HOUTBEWERKING WERDEN EVEN MATROOS

Voor hun jaarlijkse geïntegreerde werkperiode zaten de leerlingen van het derde, vierde en vijfde jaar houtbewerking van de Mevr. Courtmansschool in Maldegem gedurende enkele dagen op het water. Zo leerden zij hoe het is om met veel mensen op een kleine ruimte te leven.

Zij moesten ook alles doen wat matrozen moeten doen om een goede vaart te hebben. Net als van echte matrozen werd er ook van hen tijdens het varen discipline geëist.


HONDERDEN KINDEREN NAMEN DEEL AAN DE BUITENSPEELDAG

HONDERDEN KINDEREN NAMEN DEEL AAN DE BUITENSPEELDAG

Om de kinderen een namiddag van achter hun computer te houden organiseert Vlaanderen al enkele jaren een buitenspeeldag.

Vorige week woensdag zakten meer dan 600 kinderen tussen 13 en 17 uur af naar de speelweide in de Gidsenlaan om er deel te nemen aan een of meerdere spelen die er door de jeugddienst en de verantwoordelijken van jeugdorganisaties waren opgesteld of werden georganiseerd.


NIEUWE BOEGBEELDEN

NIEUWE BOEGBEELDEN

Een paar weken nadat de gemeenteraadsleden Wilfried De Metsenaere en Jacques Laureyns uit het Vlaams Belang gestapt zijn heeft de partij tijdens een etentje in de zaal Dhavé, in aanwezigheid van Anke Vandermeersch, Sabrina Dessein en David De Meyere als de nieuwe boegbeelden van de partij voorgesteld.


OP DE KRUIPUIT HEEFT IEDERE KLAS HAAR METER MOESTUIN

OP DE KRUIPUIT HEEFT IEDERE KLAS HAAR METER MOESTUIN
Met de overhandiging door leden van de Landelijke Gilde Adegem en Oostwinkel van het embleem, een waardebon van 75 euro en een beginnerspakket, is het moestuintje van de gemeenteschool de Kruipuit nu ook opgenomen in de schooltuinen van de Landelijke Gilde.

De gemeenteschool op de Kruipuit was de eerste school in Maldegem die zowel het eerste als het derde MOS logo binnenhaalde. Het binnenhalen van die logo's is voor de directie, de leerkrachten en de leerlingen echter geen doel op zichzelf.

Zij blijven de zorg voor het milieu hoog in het vaandel dragen. Zij sorteren, recycleren en composteren op school. Met het kweken van groenten in een klein moestuintje gaf de school al aan dat er aan de ontwikkeling van de groene vingers van de leerlingen wordt gewerkt.

Zowel voor het composteren als voor het onderhouden van het tuintje kan de school rekenen op de medewerking van compostmeester Luc Blanckaert

DOSSIER
Via collega's van de wijkschool op 't Vossenhol ontdekte men op de Kruipuit dat hun moestuintje mogelijks in aanmerking kwam om door de Landelijke Gilde erkend te worden als schooltuin. De landelijke gilde ondersteunt de tuintjes van scholen die zij als schooltuin erkennen.

Via de afdelingen Adegem en Oostwinkel van de Landelijke Gilde heeft de school van de Kruipuit haar aanvraag om erkenning van haar moestuintje als schooltuin ingediend.

De verantwoordelijke voor het project schooltuinen bij de Landelijke Gilde had enkele maanden terug al laten weten dat het moestuintje op de Kruipuit als schooltuin erkend werd.

Vorige week dinsdag kreeg de school het bezoek van delegaties van de landelijke Gilde Adegem en Oostwinkel, Geert De Roo als Gewestvoorzitter van de Landelijke Gilde en schepen van onderwijs Frank Sierens.

Met de overhandiging van het beginnerspakket, een cheque van 75 euro om zaden en planten aan te kopen en het embleem van de schooltuin werd de erkenning officieel gemaakt.

Iedere klas op de Kruipuit heeft nu zijn eigen schooltuintje van een meter.


BEDRIJFSGILDE MALDEGEM ADEGEM VALT IN DE PRIJZEN

BEDRIJFSGILDE MALDEGEM ADEGEM VALT IN DE PRIJZEN
De Bedrijfsgilde Maldegem was een van de 10 winnaars in de projectwedstrijd die door CERA en de Belgische Boerenbond werd uitgeschreven.

Vorig jaar schreven de Belgische Boerenbond en CERA een projectwedstrijd uit. Aan landbouwers en landbouworganisaties werd gevraagd om projecten op te zetten waarmee ze samen met hun buren initiatieven nemen in het belang van het milieu.

De prijzenpot van 25.000 euro zou verdeeld worden over de tien beste projecten. De bedrijfsgilde Maldegem - Adegem was een van de deelnemers aan de wedstrijd: samen met de imkers en het provinciebestuur van Oost Vlaanderen zette zij het project "BLOEMEN EN PLANTEN VOOR BIJEN" op.

Via de imkers weten de leden van de bedrijfsgilde dat het bijenbestand al enkele jaren fors achteruit gaat. Er zijn te weinig bloemen en planten waar de bijen hun nectar en stuifmeel kunnen halen. Ook het gebruik van pesticiden zorgt er voor dat er meer sterfte is onder de bijen.

Daarom roept de bedrijfsgilde in haar project zowel landbouwers als niet-landbouwers op, om op een klein stukje van hun tuin of landbouwgrond bloemen en/of planten te zaaien die rijk zijn aan nectar. Zij hoeven het zaad voor die bloemen en planten niet zelf te kopen: het wordt hen gratis ter beschikking gesteld.

Volgens Eric Cuelenaere, voorzitter van de bedrijfsgilde Maldegem - Adegem, slaat de actie aan. Een vijftigtal mensen hebben hun naam al opgegeven om een bedje met nectarrijke bloemen en planten aan te leggen.

Zaterdagvoormiddag waren Piet Van Themsche -voorzitter van de Belgische Boerenbond- en Lode Morlion -voorzitter van de aandeelhouders van CERA- te gast op "Hof te Paddepoele", de hoeve van de familie Huyghe-D'Hondt in de Rokalseide.

Daar kreeg de bedrijfsgilde Maldegem - Adegem samen met de negen andere laureaten zijn prijs van 2.500 euro.

Om de bijen beter te beschermen tegen pesticiden zal de bedrijfsgilde de groene Wolven (jonge boerende boeren) oproepen om in de toekomst pas na 17 uur met pesticiden te werken. Na 17 uur zijn de bijen immers minder actief en lopen zij minder de kans om door de pesticiden te worden vergiftigd.


DE WINDMOLENS ZIJN NU OOK OFFICIEEL IN PRODUCTIE

DE WINDMOLENS ZIJN NU OOK OFFICIEEL IN PRODUCTIE

De zeven windmolens langs de N49 staan er nog niet zolang, maar ze maken toch al deel uit van ons landschap. Straks komen er nog twee bij. Vorige week vrijdag kreeg jong (overdag) en oud (in de late namiddag en avond) de kans om nog een laatste maal een bezoek te brengen aan de windmolens.

Meer dan 400 leerlingen van de scholen in onze gemeente waren vrijdag te gast bij de windmolens. Ook een paar honderd mensen maakte vrijdagavond de verplaatsing naar Celie om er eens een kijkje te nemen in een van de molens.

Zaterdagavond gingen de zeven windmolens tijdens een gezellige bijeenkomst officieel in productie.

UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home