Adegems Nieuws

De Week van Pol Veirman

Zestiende jaargang - n° 819 - Week 32 : van 4 tot 10 augustus 2019 Archief…

GEEN NIEUWE GRACHTEN IN DE VERBRANDEN BOS

GEEN NIEUWE GRACHTEN IN DE VERBRANDEN BOS
De aanleg van de nieuwe riolering en het nieuwe wegdek in het tweede deel van de Verbranden Bos zal op een andere leest geschoeid zijn dan de aanleg in het eerste deel van de straat.

Voordat schepen van Openbare Werken Jason van Landschoot (Open VLD) met zijn plannen voor het dubbele rioleringsstelsel en het nieuwe wegdek in de Verbranden Bos en in een deel van de Kallestraat naar de gemeenteraad trekt komt er een informatievergadering voor de inwoners van beide straten.

Zeker de inwoners van de Verbranden Bos zijn tevreden over de nieuwe plannen die ze al even konden inkijken.

Na de informatievergadering van vorig jaar waren er in de Verbranden Bos nogal wat mensen die opmerkingen hadden op de voorgestelde plannen. Vooral de aanleg van een nieuwe gracht en de voorziene onteigeningen zetten bij die inwoners kwaad bloed.

NIEUW PLAN
Er is ondertussen een nieuwe meerderheid gekomen en schepen van Openbare Werken Jason Van Landschoot begon onderhandelingen met Aquafin over de aanpassing van de plannen in de Verbranden Bos en De Kallestraat. Die onderhandelingen hebben een tijdje aangesleept maar vooral voor de inwoners van de Verbranden Bos hadden zij positieve resultaten.

Jan Van de Kerckhove, die een beetje de spreekbuis is van de inwoners van de Verbranden Bos, kon als eerste de aangepaste plannen inkijken en heeft zijn informatie gedeeld met de andere inwoners.

Aan de reactie van de inwoners van de Verbranden Bos te horen is iedereen tevreden met de aangepaste plannen. De nieuwe gracht die was voorzien werd geschrapt. In de Verbranden Bos komt er geen nieuwe gracht en ook de onteigeningen werden geschrapt.

Aan het grootste deel van de destijds gemaakte opmerkingen werd tegemoetgekomen. Vanuit de Verbranden Bos zullen er dan ook op de volgende informatievergadering weinig negatieve kritieken komen.

TOEVLOED
Ook de inwoners van het gedeelte van de Kallestraat waar eveneens een nieuwe riolering en een nieuw wegdek komt hadden graag gezien dat ook bij hen, net als in de Verbranden Bos, de nieuwe gracht uit de plannen werd gelicht. Aquafin kon echter tijdens de onderhandelingen met de gemeente om praktische redenen niet op dat verzoek ingaan.

Bij regenval van enige betekenis vloeit het oppervlaktewater van het Blekkersgat en De Hoogte naar de afvoerkanalen in de Kallestraat. Daardoor is er daar een extra toevloed van water en moet er in de Kallestraat meer oppervlaktewater worden afgevoerd. Om die reden is een open gracht een betere oplossing dan rioolbuizen.

MARIA SESSELLE MET VUUR

MARIA SESSELLE MET VUUR

Dichteres Maria Sesselle mag dan al jarenlang in Zomergem wonen, zij voelt zich nog altijd nauw verbonden met haar geboortedorp Adegem. Zij is dan ook regelmatig aanwezig op plechtigheden en festiviteiten die in onze gemeente worden georganiseerd. Ook in haar gedichten verwijst Maria regelmatig naar plaatsen in Adegem.

Vorig jaar rolde haar jongste gedichtenboek "Vuur" van de persen. Het boek bevat vijf gedichtenbundels. Ook daarin staat de jeugd, de natuur en het leven centraal. Afhankelijk van het verhaal in haar gedicht gaat haar taal van fluweelzacht tot snoeihard.

Het boek kost 25 euro en is een aanrader voor al wie houdt van poëzie.

HONEY HONEY STEUNDE KOTK MALDEGEM

HONEY HONEY STEUNDE KOTK MALDEGEM

Vorige week zaterdag organiseerde de vzw Honey Honey haar jaarlijkse festival in Adegem. Iedereen in het centrum van Adegem en omgeving had een briefje in de brievenbus gekregen waarin de organisatoren het festival aan Den Hoogen Pad aankondigden. De mensen werden ook uitgenodigd op 's middags een kijkje te komen nemen op de festivalweide.

Bij de voorstelling van hun festivalprogramma voor 2019 overhandigden de verantwoordelijken van Honey Honey een cheque van 1.500 euro aan het Maldegemse KOTK team. Dat was een deel van de opbrengst van hun festival 2018.

BURGEMEESTER ZOEKT KABINETSCHEF

Bart Van Hulle (Open VLD) is de eerste Maldegemse burgemeester die naast zijn eigen secretariaat ook nog een eigen kabinetschef zal hebben.

Wie een masterdiploma heeft en ervaring heeft in een verantwoordelijke functie kan tot 20 september solliciteren voor de vacature van kabinetschef bij de gemeente Maldegem.

Voor meer informatie over de vacature is er www.maldegem.be/vacatures.

NIEUWE SENIORENRAAD UIT DE STARTBLOKKEN

NIEUWE SENIORENRAAD UIT DE STARTBLOKKEN

Omdat het voor de senioren altijd vakantie is kan er ook tijdens de maand juli worden vergaderd. In het LDC Oud St. Jozef kwam de nieuwe seniorenraad samen onder het voorzitterschap van Luc De Lille.

Het is de bedoeling van de nieuwe voorzitter om alle leden van de raad nauw bij de werking te betrekken. Iedere vergadering zal in het teken van een thema staan.

Voorzitter De Lille is er van overtuigd dat er nog altijd ruimte en nood zal zijn aan een seniorenraad, ook als de gemeente haar participatieraad heeft opgericht.

DINSDAG BEGINNEN DE WERKEN AAN DE N9

DINSDAG BEGINNEN DE WERKEN AAN DE N9
Ook tijdens de werken zullen de handelszaken in de handelskilometer bereikbaar blijven.

In opdracht van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) begint op dinsdag 6 augustus een aannemer aan grote onderhoudswerken aan de Koning Leopoldlaan en een deel van de Koningin Astridlaan. Zowel de rijweg als de fietspaden krijgen een extra laag asfalt.

De werken zullen tot het einde van het jaar duren. Tijdens de duur van de werken is er zowel in de Koning Leopoldlaan als in de Koningin Astridlaan eenrichtingsverkeer in de richting van de rotonde Martens. De Rotonde Martens zelf blijft tijdens de ganse duur van de werken open voor het verkeer.

OMLEIDINGEN
Het doorgaand verkeer dat uit de richting Gent komt, wordt in Eeklo al afgeleid naar de expresweg. Het verkeer uit die richting dat in Maldegem moet zijn kan in Adegem afslaan naar de Gentse Steenweg.

Het doorgaand verkeer dat uit de richting Brugge komt kan verder via de koning Albertlaan naar de expresweg, of via de Koning Astridlaan en de Rotonde Martens naar de Aalterbaan. Het verkeer dat naar Maldegem zelf moet kan naar het centrum via de Brugse Steenweg en de Westeindestraat.

De handelszaken in de handelskilometer zullen bereikbaar blijven. Het AWV heeft hen in drie groepen ingedeeld. Voor iedere groep is er een gepaste omleiding. Voor meer informatie over de werken en de omleidingen kunnen geïnteresseerden terecht op http://wegenenverkeer.be/maldegem.

NIEUWSTRAAT GEDEELTELIJK AFGESLOTEN VOOR DOORGAAND VERKEER

Vanaf donderdag 8 augustus worden in het gedeelte van de Nieuwstraat tussen de Brielstraat en het Stationsplein de verzakte roosters van de riolering terug op de hoogte van het wegdek gebracht. De werken zullen vermoedelijk anderhalve week duren.

Tijdens de duur van de werken wordt dat deel van de Nieuwstraat afgesloten voor het gemotoriseerd verkeer. De voetgangers en fietsers kunnen wel door de werfzone.