Adegems Nieuws

De Week van Pol Veirman

Zestiende jaargang - n° 820 - Week 33 : van 11 tot 17 augustus 2019 Archief…

HONDEN (AAN DE LEIBAND) MOGEN WEL OP HET KERKHOF

HONDEN (AAN DE LEIBAND) MOGEN WEL OP HET KERKHOF
Je moet al met je neus tegen de borden staan om te kunnen lezen dat honden niet toegelaten zijn op het kerkhof in Adegem.

Nadat er tijdens de vergadering van de senioren werd geklaagd dat mensen hun hondje niet mogen meenemen als zij op het kerkhof het graf van een familielid of een bevriende overledene bezoeken werd er ook vastgesteld dat de borden aan de ingang van de kerkhoven die dit verbod aangeven, niet rechtsgeldig zijn. De borden zullen nu vervangen worden door borden die aangeven dat de honden die meegenomen worden op het kerkhof aan de leiband moeten worden gehouden.

Omdat er jaren geleden klachten kwamen dat honden hun plasje deden tegen grafzerken die daardoor onherstelbare schade opliepen besliste het toenmalige gemeentebestuur om geen honden meer toe te laten op de kerkhoven. Aan de ingangen werden borden geplaatst die de bezoekers van de kerkhoven op die regeling wijzen.

Dat nu niet iedereen gelukkig is met deze maatregel werd duidelijk tijdens de bijeenkomst van de seniorenraad. Tijdens de rondvraag op het einde van de bijeenkomst kwamen er klachten naar boven van senioren die het jammer vinden dat ze hun hondje niet mogen meenemen naar het graf van hun geliefde.

NIEUWE REGELING
Schepen Rudi De Smet die op de vergadering aanwezig was kon zich vinden in de gemaakte opmerkingen. Tijdens die vergadering werden ook de borden die aan de kerkhoven werden aangebracht onder de loep genomen. Men kwam er tot de conclusie dat niet aan alle kerkhoven dezelfde borden hangen en dat er ook twijfels waren over de rechtsgeldigheid van die borden. Schepen de Smet beloofde dat hij het probleem met de bevoegde schepen en de gemeentelijke diensten zou bespreken.

HONDEN (AAN DE LEIBAND) MOGEN WEL OP HET KERKHOF
Het bord aan de ingang van het kerkhof in Maldegem is duidelijk. Volgens leden van de seniorenraden is het echter geen officieel bord.

Na het overleg werd beslist dat honden die aan de leiband liggen wel mee mogen op het kerkhof. De mensen die hun hond meenemen naar he kerkhof moeten er wel voor zorgen dat de geen schade toebrengt aan de graven.

De bestaande borden blijven voorlopig aan de ingang van de kerkhoven hangen maar zullen worden vervangen door officiële borden die aangeven dat op het kerkhof honden aan de leiband moeten gehouden worden.

KATTEN
Het zijn blijkbaar niet alleen honden die in Maldegem voor problemen zorgen op het kerkhof. Verschillende mensen wisten te vertellen dat, toen zij naar het graf van een familielid gingen, zij er enkele katten vonden die op de grafzerk lagen te slapen.

Over eten moeten die katten zich geen zorgen maken: er zijn mensen die hen dagelijks van eten voorzien en de kattenpopulatie breidt er dan ook uit. Daarvoor is er nog geen oplossing gevonden.

ERIK EN HILDA VIERDEN HUN GOUDEN HUWELIJKSJUBILEUM

ERIK EN HILDA VIERDEN HUN GOUDEN HUWELIJKSJUBILEUM
Ter gelegenheid van hun gouden huwelijksjubileum werden Erik Depickere en zijn echtgenote Hilda Verplaetse samen met hun familie in het Maldegemse gemeentehuis ontvangen.

Erik Depickere en zijn echtgenote Hilda Verplaatste straalden toen zij vrijdagnamiddag ter gelegenheid van hun gouden huwelijksjubileum door schepen Peter Van Hecke (Open VLD) in de trouwzaal van het Maldegems gemeentehuis werden ontvangen. Schepen Van Hecke die geen onbekende is voor het goudenpaar blikte voor de familie terug op het leven van de jubilarissen.

Erik werd op 14 november 1946 in zijn ouderlijke woning in Adegem geboren. Na het lager onderwijs in Adegem zette hij zijn studies eerst verder in Brugge en daarna in Gent, om af te studeren als technisch ingenieur. Het grootste deel van zijn militaire dienst (1maanden) bracht hij door in het Duitse Siegen. Nadat hij een jaar bij Koenraad de Lille had gewerkt begon hij bij Volvo in Alsemberg.

Hilda zag op 10 augustus 1948 het levenslicht in Beernem. Samen met haar familie verhuisde zij naar Maldegem waar ze schoolliep bij de Maricolen. Haar eerste werkgever was de Lilan in Eeklo. Het grootste deel van haar beroepsloopbaan zou zich bij LS Bedding in Maldegem afspelen.

Op 8 augustus 1965 ontmoetten Erik en Hilda elkaar voor de eerste maal op de dansvloer in de Josephat boven de Schouwburg. Daar werd de volgende afspraak gemaakt en werd ook de basis voor hun gemeenschappelijke toekomst gelegd.

Zij trouwden in Maldegem op 9 augustus 1969. Tot 1994 woonden zij in de Bogaardestraat om dan te verhuizen naar hun eigen woning in de Nieuwe Bogaardestraat.

ERIK EN HILDA VIERDEN HUN GOUDEN HUWELIJKSJUBILEUM
Raadslid Christine Verplaetse overhandigde de jubilarissen het erebrevet dat bij een gouden jubileum hoort.

Nadat ze een punt had gezet achter haar beroepsloopbaan was het onderhouden van hun huis en tuin de zorg voor Hilda. Toen Volvo Alsemberg werd opgedoekt maakte Erik de overstap naar Volvo Trucks in Gent. Na een loopbaan van 35 jaar was ook voor hem de tijd gekomen om met pensioen te gaan.

Ook als het al eens iets minder ging bekeken en bekijken Erik en Hilda het leven door een zonnige bril. Zij houden van wandelen en korte en langere reizen staan ook op hun programma. Zij zijn ook vaste bezoekers van de maandagmarkt.

Zij komen nog altijd graag onder de mensen, een feestje met familie en of vrienden slaan zij nooit af. Zij hopen samen nog jaren van het leven te kunnen genieten.

SCOUTS SLIEPEN EEN NACHTJE IN DE ST. BARBARKERK

SCOUTS SLIEPEN EEN NACHTJE IN DE ST. BARBARKERK

De scouts uit Peutie waren de afgelopen week op kamp in Beernem. In groepjes moesten zij een driedaagse veldtocht afleggen en zelf instaan voor een eten en slaping.

Woensdagavond belandde een van de groepen aan de St. Barbarakerk in Maldegem. Omdat ze met te veel waren kon pastoor Luc hen niet in de pastorij te slapen leggen. Pastoor Luc liet hen de nacht in de St. Barbarakerk doorbrengen. Voordat zij zich in de kerk terugtrokken leerde hij hen eerst nog een lied aan dat hij vroeger met de jeugdbewegingen zong.

Dankzij bakkerij Chris moesten de scouts zich donderdagmorgen zich ook geen zorgen maken over hun ontbijt. Goed gemutst zetten zij donderdag hun tocht verder.

MALDEGEM ORGANISEERT DERDE CYCLING 4 DISABILITY

Zondag 18 augustus wordt vanaf 's namiddag een gedeelte van het centrum van Maldegem voor het verkeer afgesloten. Erwin van Kerschaver en zijn werkgroep organiseren er hun 3de editie van Cycling 4 Disability. De eerste wedstrijd begint om 13u30 en het einde van de laatste wedstrijd is voorzien om 18u30. Er is op de markt kinderanimatie en Rudy Matthys wordt gehuldigd voor zijn loopbaan als wielrenner.

Zolang zijn gezondheid het toeliet was Erwin Van Kerschaver zelf actief in verschillend sportdisciplines. Daarna ontpopte hij zich als organisator en begeleider van sportmanifestaties. Toen het met zijn gezondheid achteruitging moest hij ook dat opgeven. Hij beleefde toen zowel lichamelijk als geestelijk een moeilijke periode.

Via kennissen kwam hij in contact met organisatoren van wielerwedstrijden voor mensen met een beperking. Hij liet zich verleiden om eenmaal deel te nemen aan een dergelijke wedstrijd en hij was verkocht. Hij vond daar zoveel vriendschap en mensen die ondanks hun beperking vol gingen voor hun sport.

Hij zocht medewerkers en sponsors en driejaar terug organiseerde hij zijn eerste Cycling 4 Disability in Maldegem. Het succes van de eerste editie smaakte naar meer. Zowel na de eerste als tweede editie werd er aan zowel de werkgroep als het programma voor Cycling 4 Disability gesleuteld.

PROGRAMMA
Wie niets van deze gezellige namiddag en avond wil missen moet zondag om 13u30 al in het centrum van Maldegem zijn. Dan start de bedrijvenwedsrij. Ieder deelnemend bedrijf neemt op zijn tandem een persoon met een beperking mee. Om 14u20 wordt de start gegeven van de wedstrijd voor ligbikes en driewielers. Dat is een bijzonder spectaculaire wedstrijd. De wedstrijd voor tweewielers en tandems start om 15u25.

Als omkadering is er om 16u30 een wedstrijd voor oud-beroepsrenners met daarbij een speciale hulde van Rudy Matthijs. Het sportief luik wordt afgeslote met kampioenschap van het Meetjesland en Maldegem voor recreanten dat start om 17u30.

KINDERANIMATIE
Op het marktplein is er animatie voor de kinderen. Blikvanger in die animatie is de kidswedstrijd voor loopfietsen en driewielers die om 14u30 start. Inschrijven kan via [email protected]. Voor ieder deelnemend kind is er een attentie.

JULIA BEKAERT WERD 100 JAAR

JULIA BEKAERT WERD 100 JAAR

Samen met haar familie en een kleine delegatie van het Maldegems gemeentebestuur vierde Julia Bekaerthaar 100ste verjaardag in het WZC Warmhof.

Julia werd op 10 augustus 1919 geboren. Ze is afkomst uit Gent maar ze voelt zich goed thuis in het Warmhof in Maldegem, waar zij nog veel mooie dagen hoopt te mogen beleven.

SPROOKJESWANDELING OP DE ZANDAKKERS

Zaterdag 24 augustus verwacht de Gezinsbond Adegem voor 15 uur iedereen die houdt van sprookjes, verhalen en fabels op het speelplein op de Zandakkers. Na het voorlezen van de verhalen kan er worden deelgenomen aan een parcours met verschillende spelletjes. De kinderen kunnen zich ook laten schminken en er is ook een bar.

Deelnemen kost 2 euro per persoon. Voor de kinderen is in die prijs een drankje en een koekje inbegrepen.

Inschrijven kan tot 20 augustus per e-mail bij [email protected] of telefonisch op het nummer 050 71 61 33.

Vermeld bij de inschrijving het aantal deelnemende kinderen en volwassenen. Betalen kan bij aankomst op het speelplein.